Rybízová marmeláda

Rybíz nechybí v žádné, byť malé zahrádce.

 

Příjemná a výrazná chuť rybízu i krásná barva jej předurčují k výrobě džemů, marmelád i ke konzervování ve vlastní šťávě.

Marmeláda je vhodná na slepování vánočního pečiva, potírání piškotových rolád, do šátečků z tvarohového těsta, konzervovaný ve vlastní šťávě se hodí na bublaninu nebo koláč. Rybíz má hodně pektinů, proto jej připravujeme pouze s cukrem.

 

Období sběru

Konec července

 

Připravíme si

Strojek na ovoce

Rybíz

Moučkový cukr

Hrnec

Vařečku

Čisté sklenice a vička

 

Postup

Dobře propláchnuté ovoce prolisujeme na strojku na ovoce. Šťávu odměříme.

Na 1kg šťávy přidáváme 500g pískového cukru.

Šťávu prudce vaříme, až se částečně odpaří.

Po částech přidáváme cukr a znovu vaříme. kápnutím na studený talířek zjistíme, zda již marmeláda rosolovatí.

Stáhneme z odně a ihned plníme do čistých, nahřátých skleniček.

Upevníme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme do vychladnutí.

 

SPÁT V PEŘINÁCH

 

Tento recept je z knihy Zavařujeme po celý rok, Mona